Nedir bu İyot!

Son günlerde oldukça tartışılan “I”  İyot konusuna değineceğim. Öncelikle iyodun ne olduğuna ve görevlerine bakalım.

İyot  bir mineraldir, kimyada Periyodik cetvelde Halojen dediğimiz sınıfın içinde yer alır.Her bir mineralin farklı özellikleri dolayısıyla görevleri vardır. Öncelikle Tiroid bezi adını verdiğimiz ve vücudun deyim yerindeyse CruiseControl’ü olarak çalışan organımızda yoğunlaşmıştır.

“Ancak yanlış anlaşılmasın vücudumuzdaki tüm hücreler için gerekli bir mineraldir ve tiroid dışında meme, parotis, pankreas,tükrük, bezleri, beyin, beyin omurilik sıvısı mide ve derimizde de yoğun miktarda bulunur.”

Elbette sadece bunlarla sınırlı değil kadınlarda yumurtalıklarda erkeklerde ise testislerde hormon yapımı için gereklidir. Buradan da Anlaşılacağı gibi infertilizasyon yani çocuk sahibi olamama konusunda da oldukça önemli bir role sahiptir.

İyot takviyesi nasıl yapılmalı?

Bunun için en uygun çözümlerden bir tanesi lugol solüsyonudur.% 5`lik ve % 2’lik lugol solüsyonları hazırlanabilir.% 5’lik beşlik lugol de 5 gram iyot 10 gram potasyum iyodür vardır ve % 5 lik lugol solüsyonu bir damlasında 6,25 miligram iyot vardır. Günlük 1 ile 8 Damla arasında verilebilir. Günün herhangi bir vaktinde alınabileceği gibi bizim tavsiyemiz sabahları aç karnına bir bardak suya katılarak içilmesi yönündedir. Iyot desteği yapılırken bunun yanında magnezyum selenyum çinko gibi mineraller ve beraberinde mutlaka D vitamini takviyesi öneriyorum.

Eğer;

Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, saçlarınız kurumuşsa, uyku bozuklukları yaşıyorsanız, kolay kilo alabiliyorsanız, adetlerinizin düzeni değişmişse, kalbiniz çok fazla çarpıyorsa, kaygılarınız fazlaysa, avuç içiniz terliyorsa, uykusuzluk ve sinirlilik hissediyorsanız,kaslarınızda kramp varsa, kendinizi mutsuz neşesiz keyifsiz hissediyorsanız, sesiniz kısılmış ve boğuksa,sürekli kabızlık yaşıyorsanız, Kas ve eklem ağrılarınız varsa o zaman iyodunuz eksik olmuş olabilir.

Aslında  toplumun büyük bir kesiminde iyot eksikliği vardır ve bu nedenle de iyot takviyesi yukarıda söylediğim yakınmalarınızın ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Şimdi kısaca iyodun fonksiyonlarına ve eksikliği durumunda ne tür sorunlara yol açabileceğini göz atalım.

  • Vücudumuzda Detoks dediğimiz süreçlerde olmazsa olmaz minerallerin başında gelir.
  • Yeterli iyot yoksa kanser oluşum riski artar. Zira iyodun girmediği hücreye diğer halojenler yani Klor flour,ve brom gibi toksik halojenler girer.
  • Mental fonksiyonlar için oldukça önemli bir mineraldir gebelikte iyot eksik ise bebekte Zeka geriliği ve dikkat eksikliği görülür.Sütte yeteri kadar iyot yoksa çocukların IQ’su düşük olur. Erişkinlerde iyot eksikliği hafıza zayıflığına ve unutkanlığa neden olabilir. Ayrıca iyot eksikliği  otoimmün hastalıkların oluşmasında da önemli bir role sahiptir.
  • Kadınlarda meme ve yumurtalık kistlerine neden olabileceği gibi erkeklerde prostat sorunlarına ayrıca kas ağrılarına ve Fibromiyalji neden olabilir.