Şeker Hastalığı

Tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi, T2D, yani Şeker hastalığının altında yatan nedenlerin başında İnsülin direnci, kronik enflamasyon ve oksidatif stres gibi etkenler mevcuttur. Yapılacak olan destekler, yalnızca şeker hastalığını değil, aynı zamanda kronik hastalıkların tümünde iyileşmeye yol açacaktır.

Şeker hastalığı kendini nasıl belli etmeye başlar?

Öncelikle kolay kilo alma ve zor kilo verme olarak kendini gösterir. Açlığa genellikle uzun süre dayanamazlar. Laboratuar göstergelerde, tokluk insülini artar, Trigliserid yükselir. Açlık kan şekeri ise normal sınırlarda olabilir.

Sonraki aşama,

Artık kişi açlığa dayanamaz, yemek sonrası hemen uyuma isteği ve halsizlik yakınmaları başlar. Kilo kontrolü artık çok daha fazla zorlaşmıştır. Tokluk insülini artmıştır ama Trigliserid artık çok daha belirgin yükselmişti. Kan şekeri düzeyi hala normal sınırlardadır. Bu kişiyi yanıltmasın, ama artık klinik öncesi şeker hastalığı başlamıştır.

“Şeker hastalığından kurtulmak mümkün.”

Artık açlık krizleri başlamıştır,

Yemek sonrası rehavet ve beyin sisi ortaya çıkmıştır. Bu kişiler daha çabuk sinirlenirler. Kilo kontrolü kalmamıştır. Laboratuar olarak Trigliserid düzeyleri çok daha yüksek bunun yanında HDL düşüktür. Kan şekeri hala 120 mg/dl’nin altında olsa da Açlık ve tokluk insülin seviyeleri oldukça yüksektir.

Şeker hastalığı laboratuar olarak oturmuştur,

Gittiği her hangi bir klinikte Şeker Hastası etiketi kolaylıkla yapıştırılabilir. Sadece karbonhidrat değil, yağ metabolizması da bozulmuştur. Sadece insülin hormonu sorunu değil, stres hormonları, tiroid ve cinsiyet hormonlarında da sorunlar vardır.

İnsülin direnci problemi bulunanlarda IGF-1 de artıyor,

Eğer IGF-1 seviyeleriniz artmışsa,  hücreleriniz bunu, büyüme, bölünme ve çoğalma yönünde bir mesaj olarak algılanıyor. IGF-1 yükseldikçe prostat ve meme kanseri riski artıyor.

O halde ne yapılmalı.

Öncelikle hastalık isimleri ile kendimizi etiketlemeyeceğiz. Altta yatan nedenleri ortadan kaldıracağız. Her zaman tüm hastalarıma söylediğim gibi;Kendinizi iyileşmenin bir parçası olarak görmelisiniz.

Neler yapılmalı sorusunun cevabını, bir sonraki bloğumuzda anlatacağım.

Sağlıklı günler diliyorum.