Histamin Diyeti

Histamin, vücuttaki pek çokreaksiyona katılan ve bir aminoasit olan histidinin parçalanması sonucu oluşan bir üründür. Histaminin en önemli özelliği bağışıklık sisteminin tepkisini göstermesinde etkili olmasıdır.

Örnek olarak herhangi bir alerjik etkene maruz kaldığınızda oluşan kaşıntı, şişme, sıcaklık ve kızarma, histamin’in etkisidir. Ayrıca alerji gibi tepkileri oluşturmanın dışında histamin, bir haberci moleküldür. Yani hücreler arasındaki iletileri taşımaya yardım eder.

Birçok besin histamin içermektedir .Dolayısıyla bedeninizdeki histamin düzeyi birçok farklı etkene bağlı olarak değişebilir. Doğal olarak bu durum histamin intoleransınına neden olur ve kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar.

Bu belirtiler;

Histamin intoleransı, vücuda besinlerle alınan ya da sentezlenen histaminin yeterince yakılamaması sonucu vücutta birikmesi ile oluşur ve kişilerde alerjik reaksiyonları taklit ederek hafif cilt döküntüleri, baş ağrısı, bağırsak sorunları gibi belirtilere sebep olur.

Histamin diyeti en az 3-6 hafta arasında histaminden zengin ve histamin tetikleyici besinler  kısıtlanarak bir beslenme programı ayarlanır,  alerjik reaksiyonlarınız takip edilir.

  • Alkollü içkiler
  • Fermente gıdalar: turşu, sirke, mayonez, soya sosu,yoğurt
  • İşlenmiş etler: salam, sucuk, pastırma, sosis
  • Kuru meyveler: kayısı, erik, incir, üzüm, dut kuruları ve pestilleri
  • Turunçgiller
  • Keçi peyniri dahil eski peynirler
  • Bazı kuruyemişler örn. ceviz, kaju, yerfıstığı
  • Avokado

Tütsülenmiş balıklar ve bazı balık çeşitleri: uskumru, ton, hamsi, sardalya

  • Peynir
  • Çikolata
  • İnek Sütü
  • Bazı sebzeler (örn. domates, ıspanak, patlıcan)
  • Bazı meyveler (örn. papaya, ananas, muz, çilek)
  • Gluten içeren tahıllar
  • Kabuklu deniz ürünleri