Eliminasyon Diyeti

Sindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizmayı etkilemektedir. Kısacası kronik hastalıkların altında yatan temel neden bağırsaklarımızın sağlıksız olmasıdır. Eliminasyon diyeti ; bağırsak onarımını sağlamasından dolayı bütüncül tıbbın en önemli diyet modellerinden biridir.

Enflamasyonu azaltmak ve bağırsakları iyileştirmek amacıyla yaptığımız eliminasyon diyetiyle birçok otoimmün hastalıkların tedavisine destek olmaktayız. 

Eliminasyon diyet sürecinde enflamasyonu artıran besinler belirli bir süreliğine beslenmenizden çıkartılır ve bağırsak resetleme yapılarak, vücudunuzdaki toksik yükü ortadan kaldırır.

Eliminasyon diyeti iki aşamadan oluşur. İlk aşama bağırsak mikrobiyatası için risk oluşturabilecek besinleri en az 21 gün kaldırmaktır.

İkinci aşama ise “geri tanıtma” dönemidir. Geri tanıtma ise kaldırılan besinlerin belirli süre çerçevesinde alımını sağlayarak uyarıcı durumları tespit etmedir.

Eliminasyon diyeti  21 ile 42 gün arasında süren bir diyet modeli olup hastaların şikayetlerine göre süre daha da uzayabilir.

  • Şeker, tatlandırıcı ve bu bileşenleri içeren gıdalar
  • Glutenli tahıllar ve unlar (buğday,arpa,çavdar,bulgur,makarna)
  • Süt ve süt ürünleri (peynir,yoğurt,kefir,ayran)
  • Kuru Baklagiller (mercimek ,nohut,kuru fasulye, kuru börülce ,bakla ,barbunya)
  • İşlenmiş et ürünleri (salam,sosis)
  •  Kabuklu deniz ürünleri(karides,kalamar,midye )
  •  Mısır
  •  Sığır eti
  • Soya ve soya içeren ürünler
  • Alkol- kahve – çikolata
  • Yer fıstığı
  • Domates-biber-patlıcan ve patates gibi yeni dünya sebzeleri (bu madde şart değil ancak eklem ağrısı olanlar yapılabilirse çok faydalı olur)

Eliminasyon diyetinin amacı nedir?

Enflamasyonu azaltmak ve bağırsakları iyileştirmek amacıyla oluşturulan beslenme programında haşhimato, ürtiker, fibromiyalji  gibi birçok otoimmün hastalığı tedavi etmek hedeflenir.