KALSİYUM

Kalsiyumu sadece süt ve süt ürünlerinden mi karşılarız?

Laktoz intoleransı veya kazein duyarlılığı gibi durumlarda bağırsak terapileri için yaptığımız eliminasyon,gaps ya da histamin diyeti  sırasında  süt ürünlerinin beslenme düzeninden çıkarılması gerekir. Bu durumda kişilerin en büyük endişesi yeterli kalsiyumu alamayacak olması oluyor.

“Bizler, sağlıklı kemiklere ve dişlere sahip olup gelişmek için tek yolun süt ve süt ürünlerinden geçtiğini öğreten bir kültürle büyütüldük .Ama sorun şu, kemik erimesine sebep olan şey çoğu zaman kalsiyum eksikliği değil.”

Çünkü kalsiyumu kemiklere sokan hormonlar ve vitaminlerdir. Bunun en güzel örneği kadınlarda menapozdan sonra yaşanan kemik erimesidir.

Yapılan araştırmalar da bunu söylüyor, süt tüketimi arttıkça kırık riski değişmez ve total ölüm riski artar. Örneğin, süt ürünlerinin en çok tüketildiği ülkelerde (İsviçre, Finlandiya, İsveç ve Hollanda) kemik erimesi daha sık görülmektedir.Daha az süt tüketen ülkelerdeyse (Liberya,Kamboçya, Gana ve Kongo) bu hastalığa daha az rastlanır.

Burada bilmeniz gereken ayrıntı ise şu:

“Vücudun günlük 500-600 mg kalsiyuma ihtiyacı var. Fazlasına ihtiyacımız yok ve gereken kalsiyumu süt yerine birçok sebzeden alabiliriz, bu konuda endişe etmek oldukça anlamsız.”  Yani ne kadar fazla kalsiyum alırsam o kadar sağlam kemiklere sahip olurum kanısı yanlış. Doğada bulunan  diğer besinlerden kalsiyum kaynaklarını almak süt ürünlerinden sağlanamayacak kalsiyumun tamamlanmasına yeterli olur.

BU KAYNAKLARIMIZ

  • Kemik Suyu;Kalsiyum başta olmak üzere pek çok mineralden oldukça zengindir. içerisindeki prolin ve glisin aminoasitleri ile birlikte kas, kemik gelişimi, der sağlığı, sinir sistemi ve yara iyileşmesi üzerinde etkili olur.
  • Balık Kemiği; en iyi kalsiyum kaynağıdır. Balık kemiği tüketmenin en kolay yolu; hamsi gibi kemikleri ile birlikte yenebilen küçük balıkları bütün olarak çiğnemek ve tüketmektir.
  • Yeşil yapraklı sebzeler (Brokoli, lahana, karalahana, marul ,brüksel lahanası, su teresi, roka) keten tohumu susam, tahin günlük gereksinimlerinizi karşılamak için yeterli miktarda kalsiyum içerir.

KALSİYUM MİKTARLARI

  • Haşlanmış bir bardak kara lahana: 266 mg kalsiyum
  • 100 gr roka: 160 mg kalsiyum
  • 3 çorba kaşığı keten tohumu: 71 mg kalsiyum
  • 1 bardak haşlanmış lahana: 72 mg kalsiyum
  • Haşlanmış bir bardak brokoli: 62 mg kalsiyum
  • 1 bardak brüksel lahanası: 56 mg kalsiyum
  • 1 bardak su teresi: 41 mg kalsiyum
  • 100 gr marul: 33 mg kalsiyum